40-talshelgerna på Fredriksdal Muséer och Trädgårdar i Helsingborg är ett årligt återkommande arrangemang. Det drivs sedan starten för snart tio år sedan helt och hållet av frivilliga krafter. 

Intresset för just denna tidsperiod har länge varit mycket stort både ute i Europa och här i Sverige. Det är ett mycket välbesökt arrangemang som lockar besökare från norra Europa.


Här hittar man inte bara militärer från olika länder, utan även motståndsrörelser och civila. Dåtidens mode är väldigt populärt och det finns möjligheter att köpa med sig plagg hem från olika utställare.

Maten var ju lite speciell under den här perioden då det var brist på nästan allting, men uppfinningsrikedomen var stor. Man gjorde "fruktkräm" av rödbetor och "kaffe" av cicoria. 


Musiken var såklart en enormt stor del av 40-talet. Vi i 3decennier har varit med sedan starten och spelat tidstypiska hits. 

Man ville roa sig. Man ville glömma vardagen ibland. Radio, grammofoner och levande orkestrar gick varma i stugor och på dansbanor.Här är en liten bildkavalkad sedd ur vår synvinkel. 

Samtliga föreställningar vi spelat i samband med 40-talshelgen går att beställa till vilka evenemang som helst.